Saturday, 24 December 2011 0 komen

Infografik #5 - Teens' Cruel World of Social Networking


Sumber: Mashable

Friday, 23 December 2011 0 komen

Infografik #4 - Apple Products Throughout Film History


Sumber: Mashable

Thursday, 22 December 2011 1 komen

Kerana Lelaki, Gadis Ini Pilih Untuk Lukakan Hati Ibu...

okey, kite start dari hari pertama aku mula kapel ngan someone.mula je aku kapel bermulalah detik-detik aku dengan dosa. dosa pada Allah itu dah tentulah. lepas tu tambah pulak dosa ngan mak ayah. Ya Allah, xde aku kat dunia ni lagi bagos kot dari nyusahkan mak ayah. nak xnak mak abah kenalah terima saya sebagai anak. sehari demi sehari saya makin asyik dengan cinta mak, saya sanggup pentingkan perasaan dia dari mak. mak banyak terasa hati tapi mak diam je. mak x nangis sebab tabah.

tapi jauh dari sudut hati saya tahu mak sedih. sya mintak maaf mak. saya pernah cite story ni kat kawan saya. saya x sangka tibe-tibe saya nangis. dan xleh tahan kawan yang mendengar pun turut menangis. dia cakap dia cepat tersentuh. tapi kalau korang dengar cite ni nak yer korang bunuh aku hidup2. camni cite nyer.

aku datang untuk daftar kat salah sebuah universiti di tanah awal 2 hari. kami tidur umah pakcik dulu. esoknyer mak cakap nak p melaka. aku seronok lah sebab nanti aku leh jumpa si dia. mak janji nak pegi kolej dia. aku bersemangat giler2 sebab aku ade belikan dia beg. aku nak kasi kat dia la. ok fine, kami pegi melaka. perjalanan nak p melaka jauh gak coz kitorang banyak sesat.

kami pusing-pusing area melaka tu cari kolej dia. dah pusing-pusing still x jumpa. pastu mak cakap, suhla dia datang bandar,jumpa kat sana. tengok, mak dah cuba yang terbaik untuk aku jumpa si dia tapi aku x sedar pun. aku cakap lah ngan dia suh p bandar jumpe kat sane je senang. dia lak cakap x dapatlah sebab ade kelas xleh kuar suka-suka hati. ok fine. aku pun cakap kat mak n then aku paksa abah cari jugak sampai dapat.

0 komen

Subway di Stockholm

Tuesday, 20 December 2011 0 komen

Menjaga Solat ATAU Melengahkan Solat: PILIHAN ANDA?

Sabda Rasulullah S.A.W., jangan melambat-lambatkan dalam TIGA perkara, iaitu:

1. Solat, apabila telah masuk waktunya.
2. Pengebumian mayat, apabila jenazah sudah disiapkan.
3. Mengahwinkan seorang wanita, apabila jodoh yang sesuai sudah didapati.

Disini, fokus pada point pertama, mengenai SOLAT. Apakah maksud solat sebenarnya? Solat bermakna segala amalan, tindakan, tertib yang kita lakukan dalam solat, kita keluarkan dalam solat. Bagaimana? Dalam solat kita jaga pandangan, kita membaca Al-Quran, kita menyebut nama Allah dan sebagainya, begitu juga perkara yang sama perlu dilakukan apabila kita tidak bersolat dan sebenar-benar solat adalah solat yang dapat menghindarkan kita dari keburukan.
Monday, 19 December 2011 0 komen

Ayah, Adakah Manusia Tidak Masuk Neraka Bila Hari Hujan?

Pada setiap petang jumaat, selepas solat jumaat, selepas melayani para jamaah di masjid, imam dan putera lelakinya yang berumur 11 tahun akan keluar ke bandar untuk mengedarkan risalah bertajuk “Jalan Ke Syurga” dan juga menyampaikan ceramah agama.

Pada petang jumaat itu, seperti biasa imam dan putera lelakinya akan keluar untuk mengedarkan risalah.

Bagaimanapun pada petang tersebut keadaan di luar rumah sangat sejuk dan hujan pula turun dengan sangat lebat.

Budak itu memakai baju sejuk dan baju hujan dan berkata “OK ayah, saya sudah bersedia”.

Ayahnya berkata “Bersedia untuk apa?”.
Saturday, 17 December 2011 0 komen

Koleksi Gambar Kucing Bergerak


0 komen

Kartun Islam - Bahagian 23

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Setelah banyak mengeluarkan artikel berkenaan teknologi, kali ini saya akan membawakan sedikit kartun (lebih kepada doodle) untuk menjadi peringatan kepada pembaca-pembaca yang beragama Islam. Saya hanya menyertakan sedikit sahaja doodle tersebut di sini. Untuk lebih banyak lagi, anda boleh membuka pautan berikutnya untuk pergi ke halaman facebook mereka.

0 komen

Videografik #3 - Evolusi Televisyen

Satu videografik yang dibawakan oleh UPC. Videografik ini menunjukkan bagaimana teknologi televisyen ini berkembang sejak penemuannya oleh John Logie Baird pada tahun 1926 sehingga kini iaitu tahun 2011.


Tidak dapat memainkan video di atas? Sila pasang pemain Adobe Flash terbaru. Jika anda mahu menggunakan pemain HTML5, klik di sini, kemudian klik "Join the HTML5 trial".

0 komen

Videografik #2 - Wikipedia

Wikipedia merupakan satu laman web yang sangat terkenal pada masa kini yang menjadi pusat rujukan utama para pengguna internet. Sehingga artikel ini ditulis, Wikipedia telah menjangkau usia 11 tahun sejak penubuhannya.


Tidak dapat memainkan video di atas? Sila pasang pemain Adobe Flash terbaru. Jika anda mahu menggunakan pemain HTML5, klik di sini, kemudian klik "Join the HTML5 trial".

0 komen

Videografik #1 - Facebook vs. Google+

Setelah banyak kali percubaan yang dilakukan oleh Google menemui kegagalan melalui Google Wave, Jaiku dan sebagainya, kini mereka muncul semula dengan rangkaian sosial terbaru mereka iaitu Google+.

Walaupun Facebook masih lagi mengekalkan takhta sebagai rangkaian sosial paling popular di dunia, Google+ mula memperkenalkan pelbagai fungsi baru dari hari ke hari.

Pada pendapat penulis, fungsi terbaik yang ada pada Google+ ialah Hangout. Tidak seperti panggilan video yang terdapat pada Facebook, Hangout menyokong berbilang pengguna dalam satu-satu masa. Kualiti Hangout juga lebih baik berbanding panggilan video Facebook walaupun ia dijana oleh teknologi Skype.


Bolehkah Google+ mengatasi Facebook pada masa akan datang?

Tidak dapat memainkan video di atas? Sila pasang pemain Adobe Flash terbaru. Jika anda mahu menggunakan pemain HTML5, klik di sini, kemudian klik "Join the HTML5 trial".

Friday, 16 December 2011 0 komen

Quantum Levitation

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini saya ingin berkongsi satu video tentang fenomena kesuperkonduksian yang dikaji oleh pelajar-pelajar di universiti di Tel Aviv. Video ini menunjukkan salah satu ciri superkonduktor iaitu levitasi kuantum yang sangat menarik. Anda boleh mengetahui hukum fizik di sebalik fenomena ini di laman web ini: http://www.quantumlevitation.com/levitation/The_physics.html/


Tidak dapat memainkan video di atas? Sila pasang pemain Adobe Flash terbaru. Jika anda mahu menggunakan pemain HTML5, klik di sini, kemudian klik "Join the HTML5 trial".

Tuesday, 13 December 2011 0 komen

Infografik #3 - Evolusi iPhone


Sumber: Beta.my

 
;